Новини

Ухвалено рішення у справах «UKRENERGY TRADE SE» проти ДПЗД «Укрінтеренерго» та «KORLEA INVEST, a.s.» проти ДПЗД «Укрінтеренерго»

Міжнародним Арбітражним судом при палаті Економіки Австрії («VIAC») прийнято два важливі рішення для ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО»

В січні 2013 року компанії «UKRENERGY TRADE SE» та «KORLEA INVEST, a.s.» подали позови проти ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО» щодо невиконання умов контрактів на експорт електричної енергії в частині незабезпечення поставки електричної енергії в обсягах передбачених контрактами. Згадані контракти на експорт електричної енергії були укладені у 2008 році.

Позивачі вимагали стягнути з ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО» збитки у зв’язку із порушенням умов Контрактів.

У вересні поточного року Міжнародним Арбітражним судом при палаті Економіки Австрії («VIAC») прийняті остаточні рішення:

  1. по справі «UKRENERGY TRADE SE» проти  ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО» позивачу відмовлено у задоволені позову щодо стягнення з ДПЗД «Укрінтеренерго» 268 313 000 євро збитків (упущеної вигоди)/штрафів внаслідок порушень умов контрактів на експорт електричної енергії та у задоволені усіх інших позовних вимог.
  2. по справі «KORLEA INVEST, a.s.» проти ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО» позивачу відмовлено у задоволені позову щодо стягнення з ДПЗД «Укрінтеренерго» 73 880 000 євро збитків (упущеної вигоди)/штрафів внаслідок порушень умов контрактів на експорт електричної енергії та у задоволені усіх інших позовних вимог.

Як встановлено Міжнародним Арбітражним судом при палаті Економіки Австрії в прийнятих рішеннях,  в ході судового розгляду «UKRENERGY TRADE SE» та  «KORLEA INVEST, a.s.»  не доведено факт завдання збитків у вигляді упущеної вигоди та наявності інших елементів складу цивільного правопорушення для притягнення  ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО» до цивільно-правової відповідальності.