Новини

Імпорт електроенергії – вигода чи збитки?

Починаючи з серпня 2014 року на енергоринку України склалася вкрай складна та напружена ситуація, пов’язана з проведенням антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, фактичною втратою можливості видобувати вугілля та поставляти його з цих регіонів, блокуванням поставок вугілля з території Російської Федерації.
Внаслідок таких подій, за даними ДП «НЕК «Укренерго» склався істотний дефіцит електричної енергії в Об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України – до 4000 МВт. Режим роботи енергосистеми балансувався за рахунок перевитрат гідроресурсів, відбору електроенергії з Росії та застосування такого крайнього заходу, як відключення споживачів, що в зимовий період могло призвести до непередбачуваних наслідків.
За десять днів грудня 2014 року ОЕС України взяла з енергосистеми Російської Федерації 43 млн кВтг електричної енергії, що перевищувало місячний обсяг електроенергії, який дозволяється прийняти за умовами паралельної роботи.
У цих умовах виникла реальна загроза відокремлення ОЕС України від енергооб`єднання країн СНД та Балтії. Подальший розвиток подій міг призвести до відключення, дією частотних захисників, енергоблоків АЕС та розпаду об’єднаної енергосистеми на ізольовані острови із збалансованим навантаженням, відключення більшої частини споживачів та неможливості відновлення ОЕС в найближчий період. При цьому, з досвіду подібних ситуацій у зарубіжних енергосистемах, мова йде про мільярдні збитки для економіки держави.
Враховуючи зазначене, з метою збереження цілісності ОЕС України в умовах дефіциту генеруючих потужностей та вугілля, мінімізації негативних наслідків через примусове відключення споживачів електроенергії, відповідно до Рішень Уряду та Міненерговугілля ДПЗД «Укрінтеренерго» 29.12.2014 уклало контракт № 02-804/2014-00003 з ОАО «Интер РАО ЕЄС» на поставку електричної енергії в Україну в обсягах, достатніх для збалансування ринку електроенергії України. Реалізація зазначеного контракту можлива за умови забезпечення в необхідному обсязі безперебійних поставок електроенергії з ОЕС України на Кримський півострів за контрактом від 29.12.2014 № 28 між ДПЗД «Укрінтеренерго» та ООО «Центр осуществления расчетов» (ООО «ЦОР»).
Реалізація вказаних контрактів дала можливість повністю стабілізувати ситуацію на енергоринку України, сприяла зниженню соціальної напруженості в суспільстві та забезпеченню в повному обсязі електричною енергією всіх споживачів. Крім того, усунуто корупційних посередників від постачання електричної енергії до ОЕС України та з ОЕС України – до енергомережі тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.
Відповідно до умов зазначених контрактів, імпорт електроенергії з Російської Федерації здійснюється на підставі укладених щомісячних угод та графіків поставки. Крім того, графік поставки електроенергії може корегуватися українською стороною відповідно до потреб енергосистеми нашої держави. Імпортний контракт не передбачає застосування принципу «бери або плати» (Take-or-Pay). Графіки на поставку електроенергії формуються виключно на підставі заявок, отриманих від ДП «НЕК «УКРЕНЕРГО» і містять інформацію про дефіцит електроенергії, необхідної для забезпечення збалансованої роботи ОЕС.
Відповідно до рішень Ради Оптового ринку електричної енергії України та Міжвідомчої комісії з врегулювання проблем у вугільній галузі, імпорт електроенергії фактично відбувається за залишковим принципом, тобто за умови повного навантаження генеруючих потужностей вітчизняних теплових електростанцій, як резервний варіант, у зв’язку з дефіцитом потужності в енергосистемі України.
У разі забезпечення збалансованої роботи енергоринку України власними генеруючими потужностями, українська сторона може відмовитися від імпорту електроенергії з Російської Федерації у будь-який момент.
Окремо зазначаємо, що відповідно до оперативних даних бухгалтерського обліку за період січень-лютий 2015 року від виконання контракту № 02-804/2014-00003 від 29.12.2014 з ОАО «Интер РАО ЕЭС» щодо імпорту електричної енергії та контракту № 28 від 29.12.2015 з ООО «Центр осуществления расчетов» щодо поставки електричної енергії на Кримський півострів ДПЗД «Укрінтеренерго» отримало прибуток у сумі більше 31 млн. грн.
Таким чином, з метою виконання рішень керівництва держави ДПЗД «Укрінтеренерго» взяло на себе функцію щодо забезпечення резерву потужності електроенергії для ОЕС України та збалансованої роботи енергоринку держави, не допустило обмеження електропостачання споживачів і досягло суттєвого позитивного фінансового результату.